Manuele therapie
Wat is manuele therapie?
Manuele therapie is één van de 6 bijzondere beroepsbekwaamheden waar een kinesitherapeut na het voltooien van zijn algemene opleiding zich verder in kan specialiseren. Manuele therapie is een diepgaande specialisatie binnen het bewegingsstelsel met specifieke aandacht voor gevorderde en aanvullende onderzoeks- én behandeltechnieken binnen articulaire, neurogene en musculaire functiestoornissen, inclusief de manipulaties.
Wanneer is manuele therapie aangewezen?
- (Sport) blessures aan spieren, gewrichten en beenderen
- Acute en chronische blessures
- Pijnklachten, van hoofdpijn tot pijn aan de voeten
- Stramme rug, geblokkeerde gewrichten, bewegingsbelemmeringen
- Whiplash
- Hernia
- Kaakproblematiek
- …
De behandeling
Vaak wordt aan de hand van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek duidelijk wat de oorzaken en de aard van de klachten zijn.
Een manuele therapiebehandeling bestaat uit het verbeteren van het functioneren van de gewrichten, waarbij de therapeut meestal gebruik maakt van de volgende technieken:
- Passieve mobiliserende bewegingen: De beweeglijkheid van vastzittende gewrichten kan snel worden vergroot door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen. De pijn zal afnemen en de beweging van de gewrichten zal verbeteren. Meestal is het voldoende om zacht tegen de lichaamsdelen te duwen of trekken.
- Gedoseerde impulstechnieken: Hierbij worden de gewrichten wat sneller bewogen. Soms kun je hierbij een knappend of krakend geluid horen.
Het gevolg
Vaak zijn de effecten van manuele therapie direct merkbaar – de pijn zal afgenomen zijn en je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid.
Naast het toepassen van deze technieken bestaat het behandelprogramma van een manueel therapeut verder ook uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.
Voor wie is manuele therapie?
In principe is manuele therapie voor iedereen geschikt, ongeacht de leeftijd.