Principes

De wisselwerking tussen structuur en functie

Het intact zijn van een structuur is essentieel voor het goed functioneren ervan. Voorbeeld : een auto die een wiel verloren heeft kan niet goed rijden. Het goed functioneren is essentieel voor het behoud van de structuur. Voorbeeld: wanneer een auto te lang stilstaat gaat hij kapot. Het is met de menselijke structuren en functies net zo. De osteopaat herstelt de verloren gegane bewegingsfunctie van een bepaalde structuur.

Het lichaam is een biologische eenheid

Alle structuren en alle functies zijn met elkaar onafscheidelijk verbonden. Men spreekt van holisme wat zoveel betekent als dat het geheel meer is dan alleen maar de som van de samenstellende delen van dat geheel. Een probleem in ons lichaam zorgt niet alleen voor lokale veranderingen doch ook “op afstand”. Voorbeeld : een lekke autoband. Er is niet alleen een lokaal probleem (het gat in de band) doch eveneens op afstand ( de auto rijdt niet meer zoals het hoort). De osteopaat weet dat een bewegingsverlies in een voet niet alleen pijn in de voet zelf kan geven doch ook in de lage rug.

Het lichaam bezit zelfregulerende mechanismen

Het lichaam vertoont de natuurlijke eigenschap zich in een zo goed mogelijk evenwicht te houden. We zijn er ons niet van bewust dat ons lichaam permanent vecht tegen alle mogelijke agressies, zoals klimaatsveranderingen, microben, de zwaartekracht, etc. Door bewegingsverliezen van alle structuren te behandelen slaagt de osteopaat erin deze zelfgenezende krachten te stimuleren. Maar dit volstaat helaas niet om alle mogelijke kwalen te genezen.